Er is er een jarig…

De 7e club uit Oss

1 mei 1980 zag FC Schadewijk het licht. Het is de 7e club van Oss en ook de jongste club van de voetballende clubs in onze stad.

Vernoemd naar de gelijknamige wijk ging de club in het eerste seizoen met 4 teams aan de start van de competitie (3x senioren / 1x C-Junioren). De club werd opgericht door het drieluik Piet Megens, Gijs Brands jr. en Giel van Orsouw. De wedstrijden van FCS werden gespeeld aan de Waterlaat / Scheldestraat en voor de 3e helft werd voorlopig Café Elpie van medeoprichter Piet Megens gebruikt.

Al in het 2e seizoen (81/82) wisten de mannen in groen / wit indruk te maken door prompt kampioen te worden. Promotie naar de 5e klasse was de beloning. FCS kon zich prima staande houden in de 5e klasse met zelfs in 85/86 opnieuw een kampioenschap en promotie naar de 4e klasse. In Nistelrode, op neutraal veld, wist FC Schadewijk Odiliapeel te verslaan door een benutte penalty van all-time club-topscorer Leon Danen.

De wisselvallige jaren

Tot midden de jaren 90 bleef FCS hangen in de 4e klasse als stabiele middenmoter. In 1997 degradeerde FCS echter naar de 5 klasse om vervolgens nog verder af te zakken naar de 6e klasse. In het seizoen 2001 eindigde de club op de 2 plek en promoveerde het terug naar de 5e klasse. Kortstondig, want al een seizoen later kwam FCS in de 4e klasse uit in 2004. Vervolgens werden het weer 3 jaar in de 5e klasse te verbrengen. Van 2008 tot 2018 speelde FCS 10 jaar in de 4 klasse, met uiteindelijk het kampioenschap in 2018 ten gevolg. Onder leiding van trainer Giel van Orsouw werd de promotie naar de 3e klasse afgedwongen. Als promovendus eindigde FCS als 6e in de 3e klasse. Een uitstekend resultaat en daarmee was 2018/2019 ook het meest succesvolle seizoen in de club historie.

Wie stopt deze trein?

Tot dusver uiteraard, want de mannen zijn op dit moment aan een “ontiegelijk geweldig” seizoen bezig waarbij niemand weet waar het zal eindigen. “Wie stopt deze trein?”, is wat je vaak hoort op sportpark de Neervelden. Met een mini-budget haalt de club op dit moment grootse prestaties uit een team van jonge jongens aangevuld met de nodige routine. Een prima mix die trainer Gaby Kuijpers perfect weet in te zetten. De resultaten liegen er niet om. Als je eerste staat met 3 punten los en een wedstrijd minder, dan mag je van een heel mooi cadeautje dromen voor de 40e verjaardag. We nemen het woord wat er bij hoort bewust nog niet in de mond, want het is pas zover wanneer er aan het einde van het seizoen daadwerkelijk een stand op de ranglijst is met FC Schadewijk op plek 1 staat.

Feestje!

Waar we trouwens al wel kampioenen in zijn, als FC Schadewijk, is een feestje geven. Dat zullen we ook voor de 40e verjaardag niet nalaten! Hierover volgt snel meer informatie over.

Trouwens een voorproefje – zeg maar gerust – generale repetitie, zal al wel plaatsvinden op 28 maart a.s.. Dan ontvangt FC Schadewijk op Sportpark de Neervelden stadsgenoot RKSV Margriet. De heenwedstrijd werd door de groen / witten met 2-1 gewonnen en uiteraard hopen we weer op een soortgelijke uitslag! De wedstrijd wordt op zaterdag avond om 18.30 gespeeld en zal met de juiste animatie, onder genot van een hapje en drankje te zien zijn. We gaan er een mooie derby avond van maken en zien jullie dan ook graag bij ons op het sportpark!

Tot later

Feestcommissie FC Schadewijk!