Een echte derby en 3 punten voor FCS

Alhoewel de eerste helft betrekkelijk (tactisch) saai was, bood de 2e helft alles wat je verwacht van een stadsderby. Felle duels, gele, rode kaarten, doelpunten en wat over en weer geblaak op de tribune. Uiteindelijk won FC Schadewijk het stadsderby van RKSV Margriet. Makkelijk was het echter niet. Spannend zeker wel!

Uitzinnige vreugde na afloop!

“Wie stopt deze trein, ja wie stopt deze trein” zongen de spelers en de staf na afloop in de kleedkamer onder aanvoering van keeper Martin Roelofs. Het was de ontlading na een schitterende, maar zwaar bevochten overwinning. Een overwinning op de “grotere” “mooiere” “broer”. Dat doet ieder club goed! Maar eerst terug naar de wedstrijd.

Hoofdrol voor de scheidsrechter

Het is een oud gezegd: Als de scheidsrechter zijn stempel op de wedstrijd drukt dan is dat nooit een goed teken. Zo ook zaterdagavond. Het was druk op het sportcomplex van Margriet. Naar schatting zo’n 350-400 toeschouwers wilden onder heerlijke voetbalomstandigheden de wedstrijd zien tussen de twee Osse clubs, die in hun organisatie, grote en reputatie niet verschillender konden zijn. Een derby is altijd speciaal en het is dus van belang dat de man in zwart dat ook aanvoelt, dat hij het sentiment van een onderonsje tussen goede bekende, misschien wel familieleden kan aanvoelen. Deze man had dit duidelijk niet. Al met al willen we niet te veel kwijt maar laten we het zo stellen, de aanstelling van deze scheidsrechters had voor een escalatie van de wedstrijd kunnen zorgen. Met zijn looptempo kon hij nauwelijks de spelers van beide kanten bijbenen, zo maak je uiteindelijk als scheids dan ook de nodige inschattingsfouten. Aan beide kanten en als je dan ook nog het nodige “Fingerspitzengefühl” mist….tja…

Margriet meer balbezit, maar niet dwingend

Vanaf de aftrap was FC Schadewijk het eerste kwartier duidelijk aanwezig, maar na 15 minuten kwam Margriet terug met een bal op de paal! Het was een saaie eerste helft ware het niet dat de man in zwart even zijn moment pakte. Het was een doorbraak door FC Schadewijk op links, de snelle Benji Duah ging er met de bal van door en stormde de zestien meter in waar een verdediger van Margriet eerst probeerde een tackle aan te zetten vervolgens echter struikelde en de bal met zijn arm klemde. Weg kans voor Benji en 100% strafschop. Maar de scheidsrechter liet gewoon doorspelen, omdat hij gewoon te ver van de plek afstond om het goed te beoordelen. Het is in het vervolg FCS-aanvoerder Laukes die even verhaal ging halen. En binnen een minuut hiervoor door de scheidsrechter twee keer geel kreeg. Conclusie vanaf de 33e minuut was FCS met een man minder op het veld. Over Fingerspitzengefühl gesproken tijdens een derby. Maar ook met een man meer had Margriet natuurlijk meer balbezit, maar werd uiteindelijk tot aan de pauze niet echt gevaarlijk. Ruststand 0-0

2e helft vol actie

Na de thee kwam Margriet dan toch op voorsprong door een misverstand achterin bij Schadewijk. Vertogen profiteerde hiervan optimaal en tekende voor de 1-0. Wie nu dacht dat Schadewijk ten onder zou gaan had het mis. Want de 1-0 was juist de aanleiding voor het begin van een tumultueuze 2e helft. Vertogen scoort en viert, terecht, zijn doelpunt. Echter een teamgenoot van Vertogen naam de 1-0 als aanleiding om de bank en spelers van Schadewijk uit te dagen en te provoceren. Ook hier was de scheids er snel bij met kaarten en zodoende stond het na 50 minuten spelen weer 10-10 gelijk voor wat betreft spelers. De scheids stuurde de provocerende speler namelijk direct met twee keer geel van het veld. Goedmakertje voor de rode kaart van aanvoerder Laukes? We zullen het nooit weten. Dit was de ommekeer in de wedstrijd.

Schadewijk zette aan en kwam binnen 3 minuten niet alleen langszij, maar zelfs op voorsprong. Het was Benji Duah die met een snelle actie op de keeper afstormde en de 1-1 tekende. Dit was in de 58e minuut. Direct na het doelpunt wisselt Gaby Kuijpers en brengt Jordy Hoeks binnen de lijnen. Een speler die voor menig dreiging kan zorgen en die voor ieder verdediging lastig te verdedigen is. Amper op het veld, met zijn eerste balcontact, was het dus ook Hoeks die in de 61e minuut voor de 1-2 tekende. Een mooie individuele actie werd bekroond met een heel mooi doelpunt. De laatste 30 minuten speelde FCS degelijk en Margriet probeerde wel maar kwam niet tot dwingende kansen. De mannen in groen stonden te goed en vochten voor elke meter.

Uiteindelijk wint FC Schadewijk verdient, zeker gezien de 2e helft. Volgende week wacht medekoploper Helmondia op onze mannen. De absolute topwedstrijd in de 3e Klasse D. Een 6 punten wedstrijd!

Actuele stand klik hier